Színházi nevelési kutatás

Az InSite Drama a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a magyarországi színházi nevelési
programok teljes körű összehasonlító feltérképezésére és elemzésére kutatást indít.Az InSite kutatási terve azt hivatott objektív, egységes szempontsor mentén felmérni, milyen főbb színházi nevelési gyakorlatok léteznek ma Magyarországon. A kutatás eredményeképpen szándékunk szerint valamennyi színházi nevelési programot elemezni fogunk részletesen és közérthetően, ez egyrészt a szülőket, iskolákat, közművelődési intézményeket segítheti a megfontolt választásban, másrészt a döntéshozóknak nyújt segítséget a limitált források leghatékonyabb felhasználásában, a fejlesztési stratégia meghatározásában, harmadrészt a terület szakembereit segíti abban, hogy széleskörű átfogó képet kapjanak a mai helyzetről. Összesen több mint 150 intézményt azonosítottunk be, akiknél az intézményvezetőktől és a programvezetőktől fogunk adatot gyűjteni a színházi nevelési programokról. Ebből minél több intézmény repertoáron lévő színházi nevelési foglalkozásait kutatók is felkeresik, az előadásokat objektív megfigyelési szempontrendszer szerint elemzik, a résztvevő gyerekektől fókuszcsoportos formában, kísérőiktől kérdőíves formában adatot gyűjtenek a program hatásairól. Összesen tehát hat különböző forrásból gyűjtünk majd adatot: (1) a gyerekektől, (2) a gyerekeket kísérő szülőktől vagy pedagógusoktól, (3) az intézményvezetőktől, (4) a programvezetőktől, (5) objektív megfigyeléssel és (6) internetes másodlagos kutatással. Nem fogunk rangsorolni, ehelyett minden programot saját intézményi kontextusában, a programvezetők által kitűzött célok tükrében elemzünk majd. Kutatásunkat egy angol, egy norvég és egy lengyel egyetem vezető színházi nevelési kutatója támogatja, továbbá az IDEA, a színházi nevelés világszervezetének elnöke is.

A kutatás szempontsorát, valamint a kutatásba vont intézmények listáját széleskörű szakmai egyeztetésre bocsátjuk. A véleményezésre felkínált szempontsor és intézményi lista ide kattintva letölthető, és a dokumentum 7-12. oldalán található, keretben. Az esetleges véleményeket legkésőbb február 17. éjfélig, az insite@insite-drama.eu címre várjuk.

A transzparencia jegyében az InSite Drama nyertes pályázatát teljes egészében nyilvánosságra hozzuk, amely ide kattintva tölthető le (4MB).