Megkezdődtek az előkészületek az októberi tanulmányútra Norvégiába

Az EGT Alap támogatásával elindult az InSite Drama legújabb projektje, melynek címe: “Színházi nevelési tapasztalatcsere hat magyar színház, egy norvég egyetem és egy norvég színház művészei és szakemberei között“. A projekt első lépéseként október 2-9. között 18 fős delegáció utazik Bergenbe.


A pályázatot benyújtó InSite Drama által a közelmúltban végzett országos feltérképező kutatás bebizonyította, hogy a színházi nevelés soha nem látott virágzásnak indult az elmúlt években: ma már szinte minden színháznak vannak ilyen típusú programjai (Cziboly Ádám – Bethlenfalvy Ádám: Színházi nevelési programok kézikönyve, L’Harmattan, 2013). Színházi nevelés alatt olyan repertoárba illesztett, színházi előadást is tartalmazó komplex művészetpedagógiai programokat értünk, amelyek során az alkotók interakcióba is lépnek a résztvevőkkel, velük együtt gondolkodnak a színházi részek által felvetett kérdésekről. Ez történhet beszélgetés formájában is, de gyakran a résztvevők szerepbe is léphetnek, a történet íróivá és rendezőivé is válhatnak.

Tapasztalatcserénkbe a magyar színházi nevelés friss és több évtizedes múltra visszatekintő élvonalából egyaránt meghívtunk innovatív színházakat, és így a paletta igen sokszínű lett: a projektben együttműködő partnerünk a Budapest Bábszínház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, az Örkény Színház ugyanúgy, mint a műfajt Magyarországon ’92-ben meghonosító Kerekasztal Színházi Nevelési Központ. Valamennyi együttműködő partnerrel dolgozott már együtt a főpályázó InSite Drama színházi nevelési programok létrehozásán. Norvég partnerünk a Bergeni Egyetem, akikkel tíz évre visszatekintő szakmai partnerségben vagyunk, és akik a terület nemzetközileg elismert egyetemi szintű oktatói. Norvég együttműködő partnerünk továbbá a bergeni bábszínház, a Hordaland Teater.

A 2016/17-es évad őszi felében, 2016 októberében Magyarországról 18 fő utazik majd Bergenbe. A delegáció összesen 4 színházi nevelési programot is visz magával (Csokonai Nemzeti Színház: Verona 1301, Hevesi Sándor Színház: Peter, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ – InSite Drama: Az óriás ölelése, InSite Drama: Kispad), amelyeket egy bergeni minifesztivál keretében angol nyelven, norvég fiatalok és norvég szakmai közönség számára mutatunk be. A norvég egyetem gyakran szervez hallgatóinak Magyarországra költségtérítéses tanulmányutakat, mivel a magyar színházi nevelési szcénát Európában is példaértékűnek gondolják – vagyis a tapasztalatcsere mindkét fél részéről egyértelmű igényekre válaszol. A minifesztivált követően a magyar delegáció egy része részt vesz a Bergeni Egyetem által szervezett képzési modulokon és workshopokon, néhányan pedig a Bergeni Egyetem oktatóinak meghívására több napos mesterkurzust vezetnek majd. Ez a szakmai tapasztalatcsere így kölcsönösen megtermékenyítő hatással bír a mindkét országban zajló munkára.

A szakmai csere inspirációi alapján Magyarországon hat új színházi nevelési programot hozunk létre az évad során (egyet a Csokonai Nemzeti Színházban, egyet a Hevesi Sándor Színházban, hármat a Budapest Bábszínházban, egyet az InSite Drama önállóan). Ezzel párhuzamosan Norvégiában is létrejön két új színházi nevelési előadás. Az így létrejött színházi nevelési előadások az együttműködő partnereink repertoárjainak részévé válnak több évre. Az alkotómunka során a norvég-magyar kapcsolat nem szakad meg, a közös alkotási folyamatot segíti a személyes találkozó talaján létrejövő szakmai hálózat.

Az évad második felében, 2017 márciusában a Bergeni Egyetem professzorai, diákjai, valamint az egyetemmel együttműködő bergeni színházak munkatársai érkeznek Magyarországra, 7 fő. Egyrészt ellátogatnak valamennyi együttműködő partnerünkhöz és megtekintik a készülő színházi nevelési programokat, másrészt hét szakmai workshopot tartanak Budapesten, amelyek nyilvánosak lesznek bárki érdeklődő számára. A workshop-sorozat részeként demonstrálják a Norvégiában létrehozott két új színházi nevelési programot is. A tapasztalatcsere második állomása így segít véglegesíteni, újrahangolni a projekt végére elkészülő nyolc új színházi nevelési programot (hat magyar, két norvég).

Mind a tapasztalatcseréket, mind az év közben zajló munkát mindkét országban egy-egy professzionális filmes csapat dokumentálja, az így létrejövő filmes anyagok az archiválás mellett a későbbiekben oktatási és kutatási célokat is szolgálhatnak majd.

További információ és kapcsolat: Cziboly Ádám