Dráma a tanteremben – online könyvbemutató

Bethlenfalvy Ádám Dráma a tanteremben című könyvéről

  • Arató László (a Magyartanárok Egyesületének elnöke)
  • Hajós Zsuzsa (a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkatársa)
  • Kucserka Zsófia (a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a könyv lektora)
  • és a szerző, Bethlenfalvy Ádám beszélget.

A könyvbemutató résztvevőit prof. Sepsi Enikő, a Károli Könyvműhely vezetője üdvözli.

 

Időpont: 2020. január 21. 18:00

 

A 60 perces programon a részvétel ingyenes, az esemény linkjét a regisztrálóknak küldjük ki. A programra az alábbi linken regisztrálhat: https://forms.gle/7PhAuiqzjnFxEwKb8

A könyv a Károli Gáspár Református Egyetem – L’Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg.

 A program szervezője:

 

Bethlenfalvy Ádám: Dráma a tanteremben – Történetek cselekvő feldolgozása

A tantermi dráma különlegesen gazdag lehetőségeket kínál történetek osztálytermi feldolgozására. Ennek a cselekvésre, részvételre és alkotásra épülő műfajnak az elméletét és gyakorlatát járja körbe Bethlenfalvy Ádám kötete. A könyv a tantermi dráma négy összetevőjét elemzi: a jelteremtést és jelentésalkotást; a fikció és valóság viszonyát; a szituáció és a kontextus fogalmát; és a vizsgálódás nézőpontját meghatározó keretet. Az elméletet minden ponton gyakorlatban kipróbálható példák teszik érthetővé. Ezután a történetek, szövegek vizsgálatának hét stratégiáját mutatja be. Ezek lehetővé teszik, hogy a történeteket anélkül vessék alá alkotó vizsgálatnak, hogy azok zárt egysége sérülne. A stratégiákat bemutató drámaórák a közoktatás teljes életkori spektrumát lefedik. Három részletes drámaóravázlatot kínál a szerző saját gyakorlatából, a többi példa neves külföldi szakemberek munkájából ad ízelítőt. Végül a drámaórák vezetésével kapcsolatban kínál gyakorlati irányelveket a szerző.

A Dráma a tanteremben olyan drámapedagógia iránt érdeklődőknek vagy azt gyakorlóknak szól, akik szívesen ismerkednek az alkotó megértés drámás lehetőségeivel, elméleteivel, módjaival.

https://harmattan.hu/konyvek/drama-a-tanteremben/

 

A könyv az alábbi linkeken is megrendelhető: