“A vállalkozás nem sprint, hanem hosszútávfutás”

 

Szemerédi Fanni drámapedagógus beszámolója a CREAction4EU projekt zárókonferenciájáról, Bukarestből

A két éves nemzetközi projekt záró eseményén, Bukarestben a résztvevők először prezentációkat hallhattak magáról a projektről, és annak lépcsőfokairól:

  • a vállalkozói készségek fejlesztését elősegítő gyakorlatokat tartalmazó kézikönyvről
  • a 8 hetes online kurzust megvalósulásáról
  • az online elérhető, történet-alapú tanulási folyamatok fejlesztéséről
  • egy, a design thinking módszerével alaposabban foglalkozó útmutatóról.

A projekt bemutatása után vállalkozók vagy a vállalkozói tevékenységgel szorosan együttműködő határterületekről érkező előadók meséltek saját tevékenységükről, majd válaszoltak a résztvevő fiatalok kérdéseire.

Mariia Rybachuk Görögországból a covid alatti közösségfejlesztésről beszélt: arról, hogyan hoztak létre először egy online fórumot, s ebből később hogyan fejlődött ki organikusan egy vállalkozó kedvű csapat, mely programokat szervezett a helyi közösségeknek.

Andrei Olaru és Marius Petcu Romániából egy informatikai kisvállalkozást mutattak be, mely számítógépes játékok fejlesztésével foglalkozik. De ami igazán inspiráló volt a prezentációjukban, hogy egyfajta szemléletet igyekeztek átadni a hallgatóknak, melynek lényege a mentális egészség megőrzése és a kudarcokhoz történő reziliens hozzáállás kifejlesztése volt.

Andrea Loredana Tudorache Romániából a fórumszínházról, mint a közösségépítés eszközéről mesélt, és arról, hogy úgy érdemes elkezdeni egy vállalkozást, ha van egy ügye az embernek, ami lelkesíti, érdekli, amit szenvedéllyel csinál. A pénz később jön.

Antonis Stylianou Portugáliából a vállalkozások jogi környezetéről beszélt, valamint érzékletes történetekkel támasztotta alá a fentieket, és a tágabb értelemben vett vállalkozói készségeket emelte ki.

Izgalmas volt számomra látni, hogy az online, élőben, egy kivetítőre beérkező kérdések tisztán kirajzolták, hogy mely előadók és mely témák keltették fel leginkább a fiatalok érdeklődését. Sokan kérdeztek rá a játékfejlesztést megelőző ötletekre, a mentális jóllét megőrzésének eszközeire, a hibák, kudarcok feldolgozásának módjaira.

A prezentációk és a beszélgetés után a résztvevők kis munkacsoportokban foglalkoztak a vállalkozói létben előforduló kihívásokkal és azok megoldási lehetőségeivel, valamint arra hoztak ötleteket, hogyan tudnák az intézmények, szervezetek, az állam vagy az Európai Unió hatékonyan segíteni az induló és működő vállalkozásokat. Voltak csoportok, akik a krízisekre (háború, covid, energiaválság) koncentráltak, voltak, akik a hálózatépítést emelték ki, voltak, akik az ötletek megvalósításában a csapat építésére fókuszáltak. Az anyagi források előteremtése több csoportban is központi kérdésként jelent meg.

Nagyon inspiráló volt ez a nap, a résztvevők rengeteg szellemi munícióval telve búcsúztak egymástól, többek között például azzal, hogy “a vállalkozás nem sprint, hanem hosszútávfutás”, vagy, hogy “nem a célok elérése, hanem maguk a folyamatok a fontosak, de ezekhez ki kell tűzni célokat”, vagy, hogy “a verseny lehet motiváció is, példa is, ha pozitívumként fogjuk fel. És ez csak rajtunk áll.”